Kuinka minun tulisi ajastaa lämmitykseni?

Tekijä Themo Support, Muokattu Fri, 17 Feb 2023 klo 11:24 AM tekijä Themo Support

Themo eroaa perinteisestä termostaatista monella tapaa. Yksi näistä on tapa, jolla lämmitysaikataulu rakennetaan.

Jos sinulla on pörssi- tai yö/päiväsähkösopimus, olet ehkä tottunut ajastamaan perinteisen termostaattisi päälle aikoina, jolloin sähkö on yleensä halvempaa (esimerkiksi klo 22.00-06.00). Tämä käy järkeen perinteisen termostaatin kanssa, mutta Themon kanssa aikataulutus mietitään eri tavalla.

Kun luot Themolle Älykkään ohjelman, sinun tulee ennen kaikkea miettiä sitä, milloin haluat lattian/huoneen lämpötilan olevan tietyllä tasolla. Täydellinen aikataulu on erilainen jokaiselle käyttäjälle ja jokaiselle huoneelle, mutta alla on yksinkertainen esimerkki siitä, millainen aikataulu voisi olla sopiva Themoa käytettäessä. Tämä esimerkki koskee sellaisen henkilön olohuonetta, joka on poissa kotoa klo 8.00-16.00 ja nukkuu klo 22.00-06.00:

00.00-06.00: 15°C
06.00-08.00: 22°C (aamutoimet)
08.00-16.00: 15°C
16.00-22.00: 22°C (olohuoneessa oleskelu)

22.00-00.00: 15°C

Päivän lämmitysaikataulua laskeessaan Themo ottaa huomioon koko päivän sähköhinnat ja lämmittää lattian 22°C:een klo 06.00-08.00 ja 16.00-22.00 kustannustehokkaimmalla tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että lämmittimen rele on päällä jonkin aikaa ennen näitä aikoja, jotta lämpötilan pyyntiarvot saavutettaisiin asetettuun aikaan mennessä.

Vielä yksinkertaisemmin tämän voi selittää tarkastelemalla vain päivän ensimmäistä lämmitysjaksoa:

00.00-06.00: 15°C
06.00-08.00: 22°C (aamutoimet)

Tässä tapauksessa on todennäköistä, että Themo kytkee releensä päälle kello 00.00-06.00 välillä varmistaakseen, että asetettu 22°C lämpötila saavutetaan täsmälleen klo 06.00 mennessä.

Lyhyesti: Lämmitysaikataulusi ajat eivät määrää sitä, milloin laitteen rele on PÄÄLLÄ/POIS PÄÄLTÄ!

Märkätiloihin (kuten kylpyhuoneet), jossa tavoitellaan mukavuuden sijaan ensisijaisesti lattian kuivumista, sopiva aikataulu voisi näyttää tältä:

00.00-08.00: 18°C
08.00-10.00: 25°C (aamutoimien jälkeen)
10.00-19.00: 18°C
20.00-23.00: 25°C (suihkun ja iltatoimien jälkeen)
23.00-00.00: 18°C

Kuinka maksimoin säästöni Themoa käyttäen?

Jotta saisit parhaan hyödyn irti halvan sähkön tunneista, sinun tulee asettaa laitteesi maksimilämpötila (Asetukset -> Maksimilämpötila) mahdollisimman korkealle. Oletetaan, että yllä mainitussa esimerkissä sähkö on halpaa yöllä ja kallista päivällä. Asettamalla maksimilämpötilaksi 30°C (jos lattiatyyppi sen sallii), annat Themolle vapauden lämmittää lattian tähän pisteeseen halvan yösähkön aikana. Riippuen lattiasi ominaisuuksista tämä tarkoittaa sitä, että lattiasi voi olla yli 25°C:ssä koko päivän, eikä aktiivista lämmittämistä siksi tarvita kalliin päiväsähkön aikaan.

Huom! Mobiiliappista löytyy erikseen ns. Lattian turvaraja (Asetukset -> Konfiguroi laite -> Lattian maksimilämpötila). Tämä on lämpötila, jonka ylityttyä lämmitys viimeistään katkaistaan, eikä se liity ''optimointimaksimiin'', johon tässä kappaleessa viitataan. Molemmat maksimilämpötilat tulee kuitenkin asettaa korkeintaan valmistajan sallimaan maksimiin.

Saatat joskus huomata, että Themo ei lämmitä lattiaa 30°C:seen, vaikka maksimilämpötila-asetus sen sallisi. Tämä johtuu siitä, että lämpötilan muutos esimerkiksi 27°C:sta 28°C:seen vaatii paljon enemmän energiaa kuin vastaava lämpötilamuutos alemmissa lämpötiloissa, ja saattaa siten johtaa kalliimpaan lopputulokseen. Loppujen lopuksi voi siis olla halvempaa ''tankata'' vain maltillisesti yöllä ja tehdä pienempiä korjauksia päivällä. Themo ottaa kaikki nämä muuttujat huomioon ja löytää täydellisen tasapainon toteuttaakseen lämmitysaikataulusi mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Huom! Lattiasi enimmäislämpötilarajan saa selville kysymällä valmistajalta. Parketti- ja laminaattilattioissa maksimilämpötila on yleensä noin 27°C ja laattalattialla noin 30°C tai enemmän.