Allmänna anvisningar för Themo PriceSwitch

Skapad av Themo Support, Ändrad den Sön, 18 aug. vid 2:04 E.M. efter Themo Support

Themo T700DIN är en DIN-monterad enhet som kan användas för en mängd olika värmesystem och elförbrukare. Den här artikeln fokuserar på att ge dig en uppfattning om hur du använder Themo T700DIN för att styra uppvärmningen av din vattenpanna i PriceSwitch-läge. För enkelhetens skull kommer vi i den här artikeln att referera till enheten som "PriceSwitch".

Vad är PriceSwitch?

Themo Price Switch är en produkt som är utformad för att flytta elförbrukningen för din enhet (t.ex. panna) till de billigaste möjliga timmarna på dygnet. Du får störst nytta av Prisväxling med ett elavtal från SPOT, men det är inte nödvändigt.

Grundidén är enkel och efter installation och konfiguration av enheten finns det bara ett fåtal beslut att fatta:

1. Hur många timmar per dygn ska min panna kunna värma per dygn?
  2. Hur många timmar kan min panna vara utan värme som mest?
  3. Finns det ett maximipris för el, över vilket jag inte är villig att värma alls?

PriceSwitch tar hänsyn till dessa parametrar och skapar det mest kostnadseffektiva uppvärmningsschemat för dagen. I ett nötskal är tanken att ta de billigaste timmarna som passar dessa parametrar och stänga reläet till värmaren under dessa timmar för att möjliggöra uppvärmning.

Eftersom det slutliga beslutet att värma upp pannan kommer från pannans egen termostat är det i dagsläget inte möjligt att följa förbrukningen med PriceSwitch.

VIKTIGT! Eftersom Themo T700DIN inte tar hänsyn till temperaturdata i PriceSwitch-läget är det extremt viktigt att du INTE använder den för direkt golvvärme. Vid felaktig användning kan enheten leda till överhettning och brandrisk!

Installation

PriceSwitch installeras på en DIN-skena som vanligtvis är placerad i en effektbrytarbox. Eftersom installationen kräver kontakt med 230V-ledningar får installationen endast utföras av en auktoriserad elektriker.

Om du vill använda Themo T700DIN i PriceSwitch-läge ska du se till att inte lägga till en extern temperatursensor vid installationen. Annars kan du inte välja PriceSwitch-läge på enheten.

Några svar på de vanligaste frågorna finns i slutet av den här artikeln.

Konfiguration

För konfiguration, se följande instruktioner:

Dessa instruktioner är gjorda för vår väggtermostat, men är helt giltiga för att konfigurera PriceSwitch också.

Om du stöter på problem under konfigurationsprocessen ska du se till att mobildata och VPN är avstängda under processen. Fler användbara artiklar finns i vår kunskapsbas. Om du inte kan lösa problemet själv, vänligen kontakta vår kundtjänst.

Kontroll av PriceSwitch

När du är klar med konfigurationen kommer du att kunna hitta enheten i huvudpanelen i Themo Mobile App. Det är enkelt att använda PriceSwitch:

Steg 1. Välj Power ON-timmar

• Rulla kontrollratten för att välja hur många timmar per dag du vill att PriceSwitch ska vara ON.

Steg 2. Välj På varandra följande OFF-timmar

• Navigera till Enhet > Inställningar >  På varandra följande OFF max
  • Välj maxtimmar för hur länge din panna kan vara utan värme

Notera! För att ge Themo största möjliga flexibilitet när det gäller att leverera besparingar rekommenderar vi att du ställer in detta alternativ på 24 timmar.

Steg 3. (Valfritt) Ställ in Spot Price Limit

• Gå till Device > Settings > Spot Price Limit
  • Ändra prisgränsen på
  • Välj den prisgräns där enheten stängs av (standardvärde är 150 c/kWh)

Observera! Det rekommenderas inte att lägga till en spotprisgräns för PriceSwitch vid normal användning, eftersom detta kan leda till ett dyrare slutresultat och kan förhindra att det inte finns någon uppvärmning alls. Utan en spotprisgräns kommer PriceSwitch ändå att välja de billigaste timmarna på dygnet för uppvärmning.

Driftlägen

Themo PriceSwitch har tre driftlägen som användaren kan välja mellan:

1. ON (reläet är alltid ON)
  2. OFF (reläet är alltid OFF)
  3. PriceSwitch (relä PÅ/AV beroende på parametrar som ställts in av användaren och elpriser i realtid)

Obs! ON- och OFF-lägena är endast tillgängliga från programvaruversion 4.1.55 och framåt. Om du har en äldre version, vänligen kontakta vår kundtjänst.

Fysiska knappar

Themo T700DIN har tre fysiska knappar. I PriceSwitch-läget är det bara MODE-knappen i mitten som kan användas. De två knapparna till vänster och höger är avaktiverade.

Lägesknappen kan användas för att utföra tre olika uppgifter:

1. Växla mellan de tre driftlägena (ON, OFF och PriceSwitch)
  2. Avaktivera barnlåset (håll knappen intryckt i 12 sekunder)
  3. Fabriksåterställning av enheten (gå till OFF-läge och håll sedan knappen intryckt i 15 sekunder tills skärmen visar "RESET")

Obs! Du kan inte aktivera Child Lock med de fysiska knapparna. Detta måste göras via mobilappen.

Symboler

De olika ikonerna som du kan se på enhetens skärm förklaras här.

PRICE SWITCH

Enheten är i PriceSwitch-läge och styr reläet enligt de parametrar som ställts in av användaren och elpriserna per timme.

ON

Enheten är i läget ALLTID PÅ och reläet till pannan är alltid stängt (=konstant uppvärmning)

AV

Enheten är i ALWAYS OFF-läge och reläet till pannan är alltid öppet (=ingen uppvärmning)

Låssymbol

Barnlåset är aktiverat.

Symbol för brev/papper

Enheten har fått sitt smarta schema från molnet och använder det för att värma upp pannan.

Blixt-symbol

Reläet är i stängt läge (ström på)

Wi-Fi-symbol

Enheten har en fungerande Wi-Fi-anslutning.

Tekniska specifikationer

För tekniska specifikationer, se det bifogade dokumentet "Themo T700DIN Technical Specifications ENG".

Se även följande: Rekommenderad kontaktor för Themo T700DIN